Tandır ve Tarihçesi
Tandır kültürü; 5 bin yıllık çok büyük bir geçmişe sahip olmanın yanı sıra bilinen tarihi Selçuklulara kadar dayanmaktadır. Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde de
tandır kültürünün var olduğunu söyleyebiliriz. Tandır günümüzde de kırsal Anadolu’nun bir
çok yerinde kullanılmakta olan, insanlığın geleneksel mirasının önemli bir parçası niteliğinde olan bir kültürdür.
Tandır ilk olarak ısınma amaçlı düşünülerek toprak evlerin
altına dizayn edilmiş olsada, zaman içerisinde evin ortasında bulunan tandır aynı zamanda ekmek fırını
olarak ta kullanılmaya başlandı. İlk zamanlarda tandır, baca olan
evlerde kullanılırdı. Sonraları evin dışına da yapılmaya başlanarak içinde
et ve ekmek pişirilmesine el verişli bir duruma gelmiştir. Son zamanlarda bu durum gelişme
göstererek tandırevi yada tandır başı denilen kapalı mekanlara taşındı. Çamurdan
yapılan tandır ya yere gömülerek ya da yüksekliği insan beline gelecek şekilde
etrafı örtülerek konuşlandırılmaya başlandı.
Tandırevi’nde kuzu çevirme ve tüm et ürünlerinin
yanında, tandırda pişen sıcak lavaş ekmeği ile sunum yapılmakta olduğunu
biliyor muydunuz?